Instrucţiuni de utilizare şi îngrijire a ceasului dumneavoastră
Dacă doriţi să vă bucuraţi cât mai mult timp de ceasul dumneavoastră, utilizarea şi îngrijirea acestuia reprezintă un capitol important.
În continuare regăsiţi câteva instrucţiuni ce trebuie respectate pentru funcţionarea corespunzătoare a ceasului dumneavoastră. Vă rugăm să citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare ale fiecărui ceas în parte!
Ceasuri Automatice |
Un ceas automat este un instrument tehnic complex, format dintr-o serie de componente care necesită un tratament corespunzător.
Punerea în funcţiune:
Întoarceţi complet ceasul înainte de punerea în funcţiune. (aproximativ 30 de rotaţii) În mod normal, acest lucru se realizează cu ajutorul mecanismul de întoarcere (B), fiind suficientă rotirea acestuia numai înainte. Atenţie la ceasurile mecanice cu mecanism de întoarcere manual (fără sistem automat). Întoarceţi până când se simte o rezistenţă din partea mecanismului.
De asemenea, este recomandat să întoarceţi ceasul automat în mod regulat. O recomandare orientativă în acest sens este de a efectua 10 rotaţii dimineaţa, înainte respectiv după fixarea pe mână.
Fixarea orei şi a datei:
Înainte de a utiliza funcţia de fixare rapidă a datei (pentru modalitatea de funcţionare a acesteia, citiţi descrierea corespunzătoare a ceasului), trebuie să scoateţi complet în exterior mecanismul de întoarcere, să rotiţi acul indicator o dată înainte peste ora 12 şi să observaţi dacă data sare cu o zi înainte. Dacă acest lucru se întâmplă, ora rămâne pe a.m.œ.
Pentru a regla ora pe PM, rotiţi acul indicator încă o tură peste ora 12.
Dată dublă:
Reţineţi că după data de 31 a unei luni, trebuie configurată manual o dată dublă. Data dublă este formată din 2 cadrane cu dată care funcţionează succesiv, independent. Data se poate configura conform instrucţiunilor, cu ajutorul mecanismului de întoarcere sau, după caz, prin apăsarea butonului.
ATENŢIE - IMPORTANT - Se va respecta în mod obligatoriu!
NU utilizaţi funcţia de fixare rapidă a datei dacă acul indicator al orei se află în jumătatea superioară a cadranului, mai exact între ora 9.00 şi ora 3.00. Roţile dinţate care schimbă data se află în această zonă orară în regiunea de acţionare a mecanismului de avansare. Utilizarea funcţiei când acul indicator al orei se află în această zonă poate duce la grave avarieri ale mecanismului de funcţionare. Pentru funcţii suplimentare ale ceasului dumneavoastră automat, vă rugăm să consultaţi instrucţiunile de utilizare corespunzătoare. Precizia mecanismului poate fi influenţată de diverse condiţii de depozitare. Puteţi influenţa într-o anumită măsură precizia mecanismului de funcţionare a unui ceas mecanic prin diverse modalităţi de depozitare pe durata nopţii.
1. Mecanismul orientat în sus " ceasul merge mai lent (balansierul se află într-o poziţie suspendată, rezistenţa este mai mare).
2. Cadranul orientat în jos " ceasul merge mai repede, în această poziţie fricţiunea este minimă. Observaţi pentru un timp viteza de funcţionare a ceasului, încercaţi diverse posibilităţi de aşezare, şi cadranul orientat în sus, mecanismul de întoarcere orientat în jos. Pot apărea în acest sens abateri zilnice de până la 10 secunde - acestea pot fi echilibrate.
Depozitare
Dacă nu purtaţi ceasul o perioadă îndelungată de timp, nu îl expuneţi direct la razele soarelui. Acest lucru poate duce la o uzură/ decolorare timpurie a cadranului. Dacă ceasul dumneavoastră automat este dotat cu complicaţii, se recomandă un dispozitiv de întoarcere (winder), deoarece astfel nu va mai fi necesară refacerea configurării funcţiilor individuale, proces uneori complex.
Activităţi compatibile cu ceasul dumneavoastră automat
Ciclism montan, tenis, golf, squash sunt activităţi sportive fantastice, la care ar trebui să utilizaţi un ceas cu cuarţ. Vibraţiile puternice pe asfalt sau pe teren accidentat, loviturile la golf, tenis etc., toate activităţile la care încheietura mâinii execută mişcări puternice şi bruşte, sunt deosebit de dăunătoare pentru multiplele rotiţe dinţate ale angrenajului.
Ceasuri Quartz analogice fără dată |
1. Punerea în funcţiune: Verificați ca în jurul remontoarului (B) (cheia de fixare a orei) să nu se afle o protecție de plastic. În acest caz înlăturați protecția de plastic și împingeți remontoarul (B) către ceas (poziția 1). Acesta va începe să funcționeze. Este normală mișcarea liberă a limbilor când această protecție este prezentă pentru păstrarea bateriei.
2. Fixarea orei: Pentru fixarea orei scoateți remontoarul (B) în exterior (poziția 2) apucând cu 2 degete plasate de o parte și de alta apoi rotiți în sensul acelor de ceasornic până ceasul indică ora dorită apoi împingeți remontoarul (B) la loc către ceas (poziția 1).
Ceasuri Quartz analogice cu dată |
1. Punerea în funcţiune: Verificați ca în jurul remontoarului (B) (cheia de fixare a orei) să nu se afle o protecție de plastic. În acest caz înlăturați protecția de plastic și împingeți remontoarul (B) către ceas (poziția 1). Acesta va începe să funcționeze. Este normală mișcarea liberă a limbilor când această protecție este prezentă pentru păstrarea bateriei.
2. Fixarea datei (pentru ceasurile cu aceasta functie): Retrageti remontoarul o pozitie spre exterior - poziția 2 - (la mijlocul distanței de fixare a orei) apoi rotiți în sensul acelor de ceasornic (dacă nu se schimbă data rotiți în sens invers) până când ceasul indică o zi mai puțin decât data dorită, apoi retrageți remontoarul încă o poziție spre exterior până când acesta se află în poziția de fixare a orei (poziția 3) și rotiți în sensul acelor de ceasornic până când data se va seta în ziua dorită ținând cont că după schimbarea datei primele 12 ore vor fi înainte de ora 12, ante meridian - dimineață (AM), următoarele 12 ore vor fi post meridian - după-amiază (PM), fixați ora dorită și împingeți remontoarul la loc către ceas (poziția 1). Acesta va începe să funcționeze.
3. Fixarea orei: Pentru fixarea orei scoateți remontoarul (B) în exterior (poziția 3) apucând cu 2 degete plasate de o parte și de alta apoi rotiți în sensul acelor de ceasornic până ceasul indică ora dorită apoi împingeți remontoarul (B) la loc către ceas (poziția 1).
Ceasuri Quartz analogice și digitale cu dată, alarmă si cronometru1. Funcții butoane:
În modul afișare oră:
|
2. Pentru setarea digitală a orei/datei, în modul de afișare oră apasă butonul S3 de 3 ori consecutiv (secundele clipesc): S1 resetează secunde, S2 schimbă setarea consecutiv pe minute/oră/zilele lunii(1-31)/lună(1-12)/zile din saptămână(Mo-Su) schimbând valoarea pt fiecare în parte (când pulsează) folosind butonul S1 până la valoarea dorită, apoi apasă S3 pt a salva și a reveni la meniul de afișare a orei. Modul de afișare al orei cu 12/24 ore se alege prin modificarea orei când aceasta pulsează apăsând consecutiv S1 până la ora dorita în sistem (A-AM,P-PM sau H-24 ore). În modul de afișare oră: apasă S1 pentru afișarea datei, cadranul Data se aprinde.
3. Pentru cronometru în modul de afișare oră apasă butonul S3. Butonul S1 pornește/oprește cronometrul, S2 resetează la 0.
4. Pentru setarea alarmei, în modul de afișare oră apasă butonul S3 de 2 ori consecutiv până când ora alarmei pulsează; apasă S1 pt modificarea valorii și S2 pentru comutarea setării alarmei între minute și oră, apoi apasă S3 pentru a salva. În modul de afișare oră: apasă S2 pentru afișarea alarmei, sau S2 + S1 pentru pornirea/oprirea alarmei, sau S2 + S3 pentru pornirea/oprirea alertei de ora fixă. La activarea alertei se va aprinde cadranul ’Zile din Sapt’ iar la activarea alarmei se va auzi un ticăit și se va aprinde cadranul alarmă.
5. Fixarea orei analogice: Pentru fixarea orei desfiletați protecția de remontoar (dacă aceasta există) apoi scoateți remontoarul (B) în exterior (poziția 2) apucând cu 2 degete plasate de o parte și de alta apoi rotiți în sensul acelor de ceasornic până ceasul indică ora dorită apoi împingeți remontoarul (B) la loc către ceas (poziția 1).
Intra in cont
intra in cont cu
Cont nou